General / Com prevenir accidents
Como prevenir accidentes

Com prevenir accidents

Les persones grans o en situació de dependència solen experimentar una pèrdua gradual en la seva capacitat de moviment i també a la agudesa visual i auditiva.Les primeres recomanacions per evitar aquest tipus d’accidents són:

  • Practicar exercici físic, sempre adaptat a les capacitats específiques de cada persona. Si mantenim el cos actiu farem que sigui menys vulnerable, disminuint les possibilitats de patir un accident i, per tant, millorant tant l’autonomia i independència com la qualitat de vida de la persona.
  • Dieta sana i equilibrada, que inclou fruites, verdures i llet i els seus derivats, contribueixen a mantenir el cos en forma i al fet que el cos reaccioni millor davant de qualsevol accident.
  • Alguns fàrmacs poden afectar els nostres sentits, els medicaments s’han de prendre en les dosis prescrites i estar sempre receptats pel metge.

Una simple caiguda pot canviar la seva vida perquè pot tenir conseqüències físiques importants com fractures o contusions.
Per protegir la salut física i mental és important EVITAR LA PRIMERA CAIGUDA.
Conèixer els perills de l’entorn en què vivim és important per poder prendre precaucions i evitar caigudes.

A continuació enumerem una sèrie de consells per evitar els accidents en els espais més comuns de la vida quotidiana.

A les escales
Les caigudes a l’escala solen ser un tipus d’accident bastant freqüent. El més important és agafar-se bé a la barana, per la qual cosa necessitarem tenir lliure una de les mans com a mínim. També és recomanable que els graons comptin amb bandes antilliscants a les vores i que la sola de les sabates sigui de goma, i per descomptat, mai tractar de pujar o baixar unes escales a les fosques.

Al bany
És important col·locar agafadors tant al vàter com a la dutxa. Sempre és més funcional comptar amb un plat de dutxa que amb una banyera, per la facilitat d’accés que ofereix el primer. També és important col·locar una estoreta antilliscant dins de la dutxa per evitar caigudes. Recordeu airejar adequadament el bany, deixant la finestra oberta si és possible, per evitar un excés de vapor que pugui causar marejos.

A l’habitació
És important deixar un espai ampli per accedir al llit, de manera que puguem anar a dormir i incorporar-nos fàcilment sense obstacles en el camí. També és recomanable treure catifes, especialment les més petites, ja que aquestes solen ser les culpables de nombroses caigudes. També hi ha l’opció de fixar-a terra si no volem prescindir-ne. Finalment, col·locarem una llum tènue durant la nit per als casos en què necessitem aixecar-nos.

“Les catifes solen ser una de les principals causes de caigudes a la llar: cura amb elles”

A la cuina
La cuina és possiblement un dels punts més crítics dins de la llar pel que fa a accidents. Per prevenir els talls tractarem de no tenir ganivets excessivament afilats, utilitzant una taula de tallar sempre que anem a trossejar aliments.

La cuina també és un punt crític pel que fa a cremades. Per evitar-les tractarem sempre d’utilitzar els fogons del fons, és a dir, els que més lluny queden de la vora de la cuina. De la mateixa manera no deixarem que els mànecs de paelles i cassoles sobrepassin la vora de la cuina. Tindrem especial cura en transvasar líquids calents d’un recipient a un altre, especialment quan es tracti d’oli. A més, recorda no col·locar mai aigua sobre un recipient que encara contingui oli calent.

En cas que tinguem una cuina de gas sempre ens preocuparem de deixar les claus de pas tancades quan no estiguem cuinant o estiguem fora de casa, és recomanable adquirir l’hàbit de comprovar això cada dia abans d’anar a dormir.

Al carrer
Els accidents més comuns al carrer solen ser caigudes. Per evitar-les és recomanable caminar a un ritme lent, sempre amb calçat còmode i segur, amb l’ajuda d’un bastó si fos necessari o fins i tot d’una segona persona.

A l’hora de creuar el pas de zebra és important doblar la precaució i escollir el moment correcte per creuar, sent conscients de les limitacions de velocitat i moviment amb què comptem. De la mateixa manera, a l’hora de pujar a un transport públic també ho farem a un ritme tranquil i valent-nos de baranes i altres agafadors que ens resultin d’ajuda.

Aquestes són només algunes de les recomanacions per evitar els accidents més comuns entra a gent gran i dependents com són les caigudes, talls o cremades. La clau està en mantenir el nostre cos sempre actiu i no baixar mai la guàrdia.

Deixa el teu comentari